Wanneer

  • di 28 mei 2019
    van 20.00u tot 21.59u

Prijs

€ 6,00 (Basistarief: 6,00 €; Vrijetijdspas: 5,00 €)

Waar

naam
cc Binder
adres
Forum 92870 Puurs (Puurs-Sint-Amands)
Google Maps
Toon op Google Maps

Organisatie

naam
cc Binder Puurs
Deel deze pagina
Deze informatie is niet meer actueel!
biografie, historische film

Hoe groot is de droefenis van een vrouw wier zeventien zwangerschappen dertienmaal eindigen in een miskraam, terwijl geen enkele van haar andere kinderen ouder wordt dan elf? In The Favourite wordt de pijn gesublimeerd door zeventien konijnen als huisdier te houden. Het is niet geweten of Queen Anne effectief een sprong konijnen door haar paleis liet hollen, maar het gebeurt dus wel in deze film van Yorgos Lanthimos, de Griekse grootmeester van Dogtooth, The Lobster en The Killing of a Sacred Deer. Hoewel hij de hem karakteristieke weirde, unheimliche sfeer enigszins heeft gedempt, is The Favourite allesbehalve een klassiek kostuumdrama.

We schrijven het begin van de achttiende eeuw. Queen Anne - die van 1702 tot 1707 regeerde over Engeland, Schotland en Ierland; en van 1707 tot haar dood in 1714 over Groot-Brittannië - wordt geplaagd door veel fysieke kwalen, bovenal een verschrikkelijke jicht die haar bedlegerig maakt. Lady Sarah, hertogin van Marlborough, is al jarenlang de vertrouwelinge van Queen Anne. Ze is een van de weinigen die de koningin onverschrokken de waarheid in het gezicht durft te slingeren. Het levert haar respect op dat ze wel eens misbruikt om achter de koninklijke rug intriges op te zetten. Haar positie komt onder druk als Abigail Masham een plek aan het hof krijgt. Zij is van adellijke afkomst, maar haar vader heeft het familiefortuin vergokt waardoor Abigail genoodzaakt is om als dienstmeid aan de slag te gaan. Al vrij snel komt ze in de gratie van de koningin.

Terwijl op de achtergrond de oorlog woedt tussen Engeland en Frankrijk, leveren Abigail en Lady Sarah in het paleis een vileine strijd om het oor van de koningin. Daarbij is zowat alles gepermitteerd. Die driehoek, die zowel een politieke als erotische dimensie bezit, vormt het hart van deze zwarte komedie. Lanthimos, die zich een visuele vrijheid permitteert die zelfs voor hem ongezien is, kan rekenen op drie excellente hoofdactrices: Rachel Weisz als de very British Lady Sarah, Emma Stone als de excentrieke Abigail en Olivia Colman (Broadchurch) als de koningin.

Barry Lyndon meets Dangerous Liaisons met een toets Peter Greenaway, schreef het vakblad Variety over The Favourite. Daar valt iets voor te zeggen, maar de film is toch vooral vintage Lanthimos.

The Favourite won een Oscar voor Beste Vrouwelijke Hoofdrol.

Regie: Yorgos Lanthimos
Land: Ierland, Engeland
Met: Olivia Colman, Emma Stone, Rachel Weisz

Bron: UiTinVlaanderen.be