Wanneer

  • di 23 januari 2018
    van 20.00u tot 21.42u

Prijs

€ 6,00 (5 euro abonnementsprijs (per 4 voorstellingen))

Waar

naam
THEATERZAAL DE KOLLEBLOEM
adres
Kloosterhof 22870 Puurs
Google Maps
Toon op Google Maps

Organisatie

naam
CC de Kollebloem

Contact

Telefoon
03 890 76 20
e-mail
vrijetijdsloket@puurs.be
Deel deze pagina
Deze informatie is niet meer actueel!
Drama

Zagros, het titelpersonage van de eerste, langverwachte speelfilm van Sahim Omar Kalifa, is een volhardende persoonlijkheid. De schaapherder uit Koerdistan weert zich tegen de beschuldigingen van zijn dorpsgenoten, opgehitst door zijn bloedeigen vader, dat zijn zwangere vrouw Havin een buitenechtelijke relatie zou hebben.

De druk wordt zo groot dat Havin met hun dochter van negen naar België vlucht. Het is een dolk door Zagros' hart om zijn kudde achter te laten - schapenhoeden is de verwezenlijking van een jongensdroom - maar hij beslist om zijn vrouw achterna te reizen. Al stopt zelfs de afstand de verdachtmakingen niet. Daardoor slaat ook bij Zagros de onzekerheid toe. Eerst nog diep in zijn achterhoofd en tegen zijn zin, maar het eerste zaadje twijfel is geplant.

Zagros handelt op het eerste gezicht over een cultureel conflict, groepsdruk, wijzigende man-vrouwverhoudingen en conservatief versus progressief. Onder dit alles ligt de kern van de film verscholen: een hartverscheurend melodrama over een man die het beste wil voor zijn familie en hemzelf, door Kalifa zonder overbodige franjes tot leven gewekt. Daarbij krijgt hij de steun van een ronduit excellente cast. Ook director of photography Ruben Impens (de vaste chef foto van Felix van Groeningen) levert eens te meer schitterend werk af.

Sahim Omar Kalifa vluchtte als jonge twintiger uit Iraaks Koerdistan nadat drie van zijn broers vermoord waren. Na een helletocht in de laadruimte van een vrachtwagen - "Ik heb verschillende keren gedacht dat ik het niet zou overleven." - belandde hij in 2001 in België. Drie jaar later schreef hij zich in aan filmschool Sint-Lukas en sindsdien gaat het hem professioneel voor de wind. Zo maakte hij de voorbije jaren indruk met korte films als Baghdad Messi (over een Iraaks jongetje met één been dat fan is van Lionel Messi) en Bad Hunter (over een man die een vrouw redt van een verkrachting en daar op aparte wijze voor bedankt wordt door haar familie). Op basis van die films kreeg hij vorig jaar het lidmaatschap van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences en mag hij meestemmen voor de Oscars.

Zagros won de Grand Prix voor beste film op het afgelopen Film Fest Gent.

Regie: Sahim Omar Kalifa
Land: België
Met: Maaike Neuville, Feyyaz Duman, Halima Ilter, Yusuf Çetin